Quantcast
Channel: syltetøy – TRINES MATBLOGG
Viewing all 45 articles
Browse latest View live

RØRT BRINGEBÆRSYLTETØY

$
0
0

Bringebærboller med hvit sjokolade

Det er noe helt spesielt med nyrørt bringebærsyltetøy. Det er ikke bare kjempegodt på smak, det bringer også frem gode barndomsminner fra koselige bringebærturer. Med blant annet verdens beste morfar som alltid fant de største og fineste bringebærene, og som fylte spannet på et blunk. Selv plukket jeg i en liten plastkopp, og når vi kom tilbake til hytta fikk jeg alltid litt sukker i koppen og en teskje, og så rørte jeg mitt eget bringebærsyltetøy! Stolt og glad var jeg over å ha laget mitt eget syltetøy som selvsagt var verdens beste. Og hadde vi litt flaks var mormor i gang med vaffelstekingen når vi kom tilbake til hytta.

Så dra ut og plukk litt bringebær eller kjøp en kurv i butikken, og skap gode sommerminner du også:

  • 250 g bringebær
  • 50-100 g sukker
  • 2-3 ts nypresset sitronsaft (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene i en bolle og rør forsiktig, til syltetøyet ditt har ønsket konsistens. Smak til med sukker til du får ønsket sødme, og tilsett eventuelt litt presset sitronsaft

Rør ikke mer bær enn du vet at du kommer til å spise opp i løpet av et par dager. Syltetøyet er uten konserveringsmidler og uten koking, og har derfor begrenset holdbarhet, men holder seg i kjøleskap et par dager. Ønsker du heller å koke bringebærene anbefaler jeg denne oppskriften på bringebærmarmelade.

Rørt bringebær - Bringebærboller med hvit sjokolade

Du kan selvsagt også røre andre bærtyper, eller blande ulike sorter.

Serveres på hjemmebakt brød (for eksempel eltefritt solskinnsbrød), rundstykker (for eksempel speltrundstykker) eller til fine eller grove vafler.

Enjoy!

The post RØRT BRINGEBÆRSYLTETØY appeared first on TRINEs MATBLOGG.


HJEMMELAGET RIPSGELÈ

$
0
0

Ripsgele

Har du rips i hagen, eller muligheten for å gå på «slang» til venner eller familie, bør du lage noen glass ripsgelè. Tenk deg deilig søt og syrlig ripsgele som smelter på tungen, og som passer ypperlig til brød, boller og vafler, eller som tilbehør til vilt eller ost. Skal garantere deg at det er stor stas å ta frem et glass enten det er hverdag eller fest, og du har alltid en vertinnegave eller to på lur! Her er «min» oppskrift, slik jeg lærte den av min kjære eks-svigermor for snart 30 år siden.

  • rips
  • 2-3 dl vann pr. kg rips
  • 750-900 g sukker pr. liter saft
  • Silepose og eventuelt stativ
  • Syltetøyglass med lokk

Plukk så mye rips som du orker og vei opp. Skyll bærene godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 2-3 dl vann pr. kg rips.

Ripsgele

La rips og vann småkoke under lokk i ca 30 minutter, eller til bærene har falt sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.

Ripsgele

Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger ca 750-900 gram sukker pr. liter saft.

Ripsgele

Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.

Så er det tid for den noe nervepirrende «geletesten». Drypp ca 1 ts av saften på en kald tallerken. Trekk en skje eller lignende gjennom dråpen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig.

Ripsgele

Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker og koke opp, og deretter ta «geletesten» på nytt.

Kok opp syltetøyglass og lokk, og ha i geleen. Fyll også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.

Geleen skal deretter oppbevares kjølig, men kan eventuelt også fryses. Hvis du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.

Ripsgele

Ripsgele passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste viltretter.

Enjoy!

The post HJEMMELAGET RIPSGELÈ appeared first on TRINEs MATBLOGG.

HJEMMELAGET SOLBÆRGELÈ

$
0
0

Solbærgele

Solbærene fra hagen er nå plukket, kokt, silt, sukret – og helt på glass, og jeg gleder meg allerede til deilige måltider med frisk og syrlig solbærgelè. Som for eksempel til fullkornsvafler nå på sensommeren, til høstens viltretter – og til deilige osteanretninger. Det smaker jo så mye bedre med det som er selvgjort!

Finn frem:
  • solbær
  • 3-3 1/2 dl vann pr. kg solbær
  • 750-800 g sukker pr. liter saft
  • Silepose og eventuelt stativ
  • Syltetøyglass med lokk

Solbærgele

Vei opp solbærene, skyll dem godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 3-3 1/2 dl vann pr. kg solbær. (Dersom du har saftkoker kan du eventuelt benytte det.

La solbær og vann småkoke under lokk i ca. 30 minutter, eller til bærene faller sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.

Solbærgele

Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger ca 750-800 gram sukker pr. liter saft. Tilsett sukkeret litt etter litt og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.

Så er det tid for den noe nervepirrende «geletesten». Drypp ca 1 ts av saften på en kald tallerken. Trekk en skje eller lignende gjennom dråpen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig. Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker og koke opp, og deretter ta «geletesten» på nytt.

Solbærgele

Kok opp syltetøyglass og lokk, og ha i geleen. Fyll gjerne også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.

Geleen skal deretter oppbevares kjølig, men kan eventuelt også fryses. Hvis du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.

Solbærgele passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste osteanretninger og viltretter.

Enjoy!

The post HJEMMELAGET SOLBÆRGELÈ appeared first on TRINEs MATBLOGG.

FIKENMARMELADE MED RØDVIN OG STJERNEANIS

$
0
0

Fikenmarmelade med rødvin

En god fikenmarmelade er etter hvert blitt et obligatorisk innslag og «prikken over i-en» i osteanretningene hjemme hos oss. Det er ikke så mye mer som skal til enn et par gode oster, godt hjemmebakt brød eller knekkebrød, ristede valnøtter i akasiehonning og litt hjemmelaget fikenmarmelade – og vips har du et lite festmåltid enten det er hverdag eller fest. Jeg har tidligere publisert en kjempegod oppskrift på fikenmarmelade med portvin, men i år er det denne varianten med rødvin som gjelder. Prøv du også da vel!

  • 200 g tørkede fiken
  • 4 dl rødvin
  • ca. 100 g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2-3 syltetøyglass med lokk

Fikenmarmelade med rødvin

Skjær de tørkede fikenene i små biter og ha dem i en liten kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Gi det hele et oppkok, og la det stå å putre på lav varme til nesten all rødvinen er nesten kokt inn og redusert til sirup. Det tar 20-30 minutter.

Hell marmeladen på steriliserte glass, fjern stjerneanisen, ha på lokket og sett glassene på hodet til de er avkjølte. Oppbevares deretter kjølig.

Marmeladen har lang holdbarhet og er derfor ypperlig å gi bort som gave til osteglade venner og familie.

Fikenmarmelade med rødvin

Enjoy!

The post FIKENMARMELADE MED RØDVIN OG STJERNEANIS appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Jordbærmarmelade med appelsin

$
0
0

Vi koser oss på hytta, og har tyvstartet litt på syltingen slik at vi har deilig hjemmelaget syltetøy til sene feriefrokoster. Kombinasjonen jordbær og appelsin er vidunderlig, prøv du også da vel!

  • 500 gram jordbær
  • 1 stor appelsin, saft og skall
  • 200-250 gram syltesukker med pektin (eller sukker + syltemiddel)

Skyll og rens jordbærene, og del bærene i jevne biter. Vask appelsinen godt og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det oransje) med et zesterjern eller lignende. Press ut appelsinsaften. Ha jordbær, appelsinjuice og appelsinskall i en kasserolle og kok forsiktig opp. La jordbærene koke på lav varme i 10-15 minutter.

Tilsett mesteparten av syltesukkeret og kok forsiktig opp under omrøring. Smak deg frem til ønsket sødme på marmeladen din, er jordbærene søte trenger du mindre enn om de er litt sure.

Hell marmeladen i glovarme glass og sett på lokk. Oppbevar syltetøyet kjølig.

Enjoy!

The post Jordbærmarmelade med appelsin appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Fruktchutney med portvin

$
0
0

Jeg begynner åpenbart å dra på åra, for jeg har blitt bare mer og mer glad i portvin i det siste. Vel, det er ikke så ofte at jeg tillater meg å skeie ut med det altså, men det hender, og som regel i kompaniskap med en god ost (og mannen min da). Som om ikke det er nok så smaksetter jeg også maten med portvin så ofte jeg kan, som for eksempel denne chutneyen som er ypperlig tilbehør til – ja, ost. Og sånn går no dagan. Til tre små glass med chutney trenger du:

  • 250-300 gram tørket frukt (feks fiken, aprikos, rosiner, eple)
  • 1 dl rødvin
  • 1-1,5 dl portvin
  • 0,5 dl vann
  • 3-4 ss sukker

Skjær opp frukten i biter og ha i en liten gryte sammen med rødvin, vann og mesteparten av portvinen og sukkeret. Du kan eventuelt benytte bare rødvin eller bart portvin om du ønsker det. La frukten småkoke til frukten er myk og væsken er sirupsaktig, etter ca 30 minutter. Smak eventuelt til med mere portvin og sukker underveis.

Ha chutneyen i varme, sterile glass, sett på lokk og sett glasset på hodet til chutneyen er helt avkjølt. Oppbevar deretter chutneyen i kjøleskapet. Den har ganske lang holdbarhet dersom du har hermetisert glasset skikkelig. Åpnet glass er holdbart i et par uker.

Servér chutneyen sammen med en god ost, og gjerne med nøtter som tilbehør. Og gjerne et glass portvin, om du vil.

Fruktchutneyen er også ypperlig å gi bort til andre matglade. Tips om andre spiselige gaver finner du her.

Enjoy!

The post Fruktchutney med portvin appeared first on TRINEs MATBLOGG.

CHILIMARMELADE

$
0
0

chilimarmelade

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg fått av en av mine lesere, Bjørg, som rett som det er tipser meg om spennende oppskrifter og kombinasjoner. Denne deilige chilimarmeladen smaker godt som tilbehør til ost, på blingser eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili.

Oppskriften gir tre små glass med chilimarmelade, og er lånt fra Nigella (men jeg har redusert sukkermengden noe). Finn frem:

  • 100 g rød chili (ferdigrenset)
  • 100 g rød paprika (ferdigrenset)
  • 500 g syltesukker (smak til)
  • 4 dl eplesidereddik

chilimarmelade

Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og del opp i grove biter. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost.

Ha eplesidereddik og syltesukker i en tykkbunnet kasserolle og gi det et oppkok. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Tilsett chili- og paprikablandingen, og la det stå å koke i 10-15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i 30-40 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og sett glassene på hodet.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder.

chilimarmelade

ENJOY!

 

The post CHILIMARMELADE appeared first on TRINEs MATBLOGG.

RABARBRA- OG JORDBÆRMARMELADE

$
0
0

Rabarbra- og jordbærmarmelade
Det er sesong for rabarbra, så ta en tur i hagen, gå på «slang» til familie eller venner, eller ta en tur i butikken - og lag noe godt av denne syrlige og smakfulle grønnsaken mens den er på sitt aller beste. Fremkall gjerne gode barndomsminner ved å dyppe en rabarbrastilk i en kopp med sukker, eller lag marmelade. Den litt syrlige rabarbraen kan gjerne kombineres med søte bær, for eksempel bringebær eller blåbær, eller jordbær – som i denne oppskriften:

  • 500 g rabarbra, i ca. 1 cm tykke skiver
  • 500 g jordbær, i biter
  • 350-400 g sukker (smak til)
  • 1 vaniljestang, delt i to på langs

Ha rabarbra og jordbær i en kjele. Del vaniljestangen i to på lang og skrap ut frøene. Ha dem i kjelen sammen med vaniljestangen. Kok opp og la det stå å trekke på lav varme til rabarbra og jordbær er myke, etter ca. 10 minutter. Tilsett sukkeret (smak til), rør det godt inn og gi marmeladen et nytt oppkok. Fjern det hvite skummet som danner seg oppå marmeladen.

Rabarbra- og jordbærmarmelade

Fjern vaniljestangen og hell den ferdige marmeladen på rene, varme glass og sett umiddelbart på lokket. Jeg fikk to store glass av denne oppskriften.

Oppbevar marmeladen kaldt, eller oppbevar den i fryseren (ikke fyll glassene helt fulle for da kan de sprekke under innfrysningen).

Rabarbra- og jordbærmarmelade smaker godt til godt brød og for eksempel eltefrie rundstykker (oppskrift kommer).

Rabarbra- og jordbærmarmelade og eltefrie rundstykker

VELBEKOMME!

(Ta gjerne en titt på andre rabarbrafavoritter i dette innlegget.)

The post RABARBRA- OG JORDBÆRMARMELADE appeared first on TRINEs MATBLOGG.


RABARBRACHUTNEY

$
0
0

RABARBRACHUTNEY

Har du rabarbra i hagen (eller kjenner noen du kan gå på «slang» til) anbefaler jeg å lage et glass med rabarbrachutney eller fire, før rabarbrasesongen er «på hell». Rabarbrachutney er deilig tilbehør til grillmat, prøv den for eksempel til grillet kylling, lam eller storfe. Til ett stort eller to små glass trenger du omtrent:

  • ca. 400 g rabarbra, i ca. 1 cm tykke skiver
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 liten rød paprika, i små terninger
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1-2 ts revet ingefær
  • ca. 2 ss eplesidereddik
  • ca. 125 g brunt sukker
  • ca. 1/2 ts salt

Rens og skjær opp rabarbraen i ca. 1 cm. tykke skiver. Ha rabarbraen i en kjele sammen med rødløk, paprika, hvitløk, ingefær, eplesidereddik og mesteparten av sukkeret. Gi det hele et oppkok og la det stå å putre i ca. 30 minutter, til chutneyen begynner å tykne. Smak til med salt og eventuelt mer sukker om nødvendig.

Fjern det hvite skummet som har dannet seg oppå chutneyen, og hell den deretter på rene, varme glass og sett umiddelbart på lokket. Rabarbrachutneyen oppbevares i kjøleskapet, og er holdbart i flere måneder.

ENJOY!

The post RABARBRACHUTNEY appeared first on TRINEs MATBLOGG.

SYLTETØY-FAVORITTER

$
0
0

Det finnes knapt noe som er bedre enn norsk bær og frukt. Klimaet vårt gjør at de får bruke lang tid på å vokse og modne seg helt ferdig, noe som du kjenner på smaken. Ta vare på sommeren og putt den på glass, og ta dem frem når høsten og vinteren kommer. Her er noen av mine syltetøyfavoritter (klikk på bildene/linkene):

Jordbær er en sommerfavoritt, og ender gjerne også i et syltetøyglass sammen med litt ferskpresset appelsin.

2012-07 Jordbærmarmelade og hot pizza

Norske bringebær er i sesong, lag gjerne bringebærmarmelade med sitron eller rørte bringebær.

Bringebærmarmelade med sitron

Blåbær har mange gode egenskaper og smaker i tillegg godt. Vi bruker mye blåbær naturell i kaker, smoothies, frokostblandinger og til pannekaker – eller så lager vi deilig syltetøy.

Blåbærsyltetøy med sitron

En absolutt sommerfavoritt er ripsgelè med nystekte vafler. Anbefales!

Ripsgele

Solbærgelè er også en favoritt, som passer like bra til saltmat som til søtmat.

Solbærgele

Alle syltetøyoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

Hva er din syltetøyfavoritt?

Lykke til!

The post SYLTETØY-FAVORITTER appeared first on TRINEs MATBLOGG.

CHILIMARMELADE MED APPELSIN

$
0
0

chilimarmelade

Chilimarmelade er en ny favoritt, både som tilbehør til ost, men også på smørbrød eller til en middagsrett som tåler litt ekstra chili. Jeg har tidligere lagt ut denne oppskriften, men for noen dager siden fikk jeg en epost fra en av mine lesere som anbefalte meg å erstatte noe av eplesidereddiken med ferskpresset appelsinsaft. Det måtte jeg selvsagt prøve, og resultatet ble nok en deilig chilimarmelade, som også er verdt et forsøk. Finn frem:

  • 100 g rød chili (ferdigrenset)
  • 100 g rød paprika (ferdigrenset)
  • 2 appelsiner, saften (ca. 2 dl)
  • 1,5 dl eplesidereddik (5%)
  • 350 g syltesukker (smak til)
  • 3 små syltetøyglass

spiselig gaveRens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og skjær det opp i terninger. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver (eventuelt stavmikser) et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost. Du kan også finhakke dem for hånd.

Press saften av appelsinene, og ha saften i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter anvisningen på emballasjen). Gi blandingen et oppkok, og la det stå å småkoke i 10-15 minutter. Smak til underveis om det er nødvendig å tilsette mer sukker.

La blandingen avkjøles i ca. 30 minutter, til marmeladen begynner å tykne. Hell den deretter over på rene glass, sett på lokk og la den avkjøles helt.

Oppbevar chilimarmeladen kjølig. Marmeladen er holdbar i flere måneder, og er derfor også ypperlig å gi bort som spiselig gave.

ENJOY!

The post CHILIMARMELADE MED APPELSIN appeared first on TRINEs MATBLOGG.

FIKENMARMELADE MED PORTVIN (VIDEO)

$
0
0
Fikenmarmelade med portvin

En god fikenmarmelade hører med til julens små og store buffeter. Prøv den sammen med en god blåmuggost og noen valnøtter! Og når du først er i gang – lag gjerne dobbel porsjon og gi bort et glass eller to til matglade venner! Ta en titt på denne videoen, for å se hvordan jeg gjør det.

  • 250 g tørket fiken, i små biter
  • 2 dl portvin
  • 1 dl vann
  • 1 stjerneanis
  • 1 kanelstang
  • 150-200 g sukker (smak til)
  • ca. 1/2 (økologisk) sitron, saften (smak til)
  • 3-4 små syltetøyglass

Fikenmarmelade med portvin

Skjær fikenene i små terninger og ha dem i en tykkbunnet kasserolle sammen med portvin, vann, stjerneanis og kanelstang. La det trekke på lav varme i 15-20 minutter. Smak til med sukker og la det trekke videre (ca. 5-10 minutter) til marmeladen har ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft mot slutten av koketiden. La den gjerne være litt flytende, for den stivner litt når den avkjøles. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

Marmeladen har lang holdbarhet forutsatt at glassene er rene, hermetiserte og oppbevares mørkt og kjølig. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.

Fikenmarmelade med portvin

TIPS

  • Bytt gjerne ut portvinen med rødvin.

Nyt den sammen med en god blåmuggost, eller annen god ost, og noen valnøtter!

Liker du filmene jeg lager? For å bli oppdatert når det kommer nye filmer anbefaler jeg deg å abonnere. Klikk deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! Hva ønsker du jeg skal lage neste gang?

EPLEMOS

$
0
0
Eplemos

Eplemos

Epletrærne i hagen bugner av deilige, søte, røde epler – og det blir det mye godt av! Som for eksempel deilig eplemos, som smaker godt både på brødskiven, i kaker og i desserter. Kjapt og enkelt er det også! Du trenger:

  • 1,6 kg epler, skrelt og uten kjernehus (ca. 2 1/2 kg hele epler)
  • 3 dl vann
  • 1/2 sitron, saften
  • 500-600 g sukker

Epler

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Skjær eplene i jevnstore biter og ha dem i en kasserolle. Tilsett vann og sitronsaft og gi det et forsiktig oppkok. La eplene koke på svak varme i ca. 30 minutter, til de har kokt i stykker.

Tilsett sukker og kok opp under omrøring. Hvor mye sukker du trenger vil være avhengig av hvor søte eplene dine er. Smak deg derfor frem til du får ønsket sødme på eplemosen. La mosen koke ca. 5 minutter og ha den deretter i steriliserte, varme glass. Fyll glassene helt opp og sett umiddelbart på lokket. Eplemosen skal lagres kaldt og mørkt. Syltetøy som er tilberedt, forseglet og oppbevart etter denne fremgangsmåten er holdbare i inntil ett år.

Eplemos

TIPS

  • Har du ikke et egnet lagringssted kan du eventuelt fryse mosen. Hvis du skal fryse den i syltetøyglass må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.
  • Andre oppskrifter med epler finner du samlet HER.

ENJOY!

EPLESMØR

$
0
0
Eplesmør

Eplesmør

Jeg har fortsatt massevis av epler i hagen, og serverer snart epler til alle måltider! Epler er en utrolig anvendelig frukt, som de aller fleste liker. I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på eplesmør – som er garantert fritt for smør, altså! Eplesmør er en slags karamellisert eplemos som er utrolig rik på smak og mørkere i fargen enn vanlig eplemos. Eplesmør får du ved å la epleblandingen stå å koke i et par timer, slik at sukkeret karamelliseres. Du trenger:

  • 1 1/2 kg epler uten skall og kjernehus (ca. 2 kg hele epler)
  • 3 dl eplemost eller eplejuice
  • 1 1/2 dl lønnesirup
  • ca. 300 g brunt sukker
  • 1 kanelstang

Epler

Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og del dem opp i jevnstore biter. Ha eplebitene i en tykkbunnet kjele sammen med eplemosten og kanlestangen, og gi det hele et forsiktig oppkok, og rør av og til. La det koke til eplene er møre, etter ca. 30 minutter. Fjern kanelstangen og kjør eplene med en stavmikser.

Tilsett lønnesirup og mesteparten av sukkeret og rør godt sammen. Har du ikke lønnesirup kan du kun benytte brunt sukker, eller omvendt. La det småkoke i 1 – 1 1/2 time, til du har en smørbar konsistens. Blandingen er også blitt mørkere i fargen på grunn av at sukkeret er blitt karamellisert.

Eplesmør

Ha eplesmøret på steriliserte, varme glass. Fyll glassene helt opp og sett umiddelbart på lokket, slik at det dannes et vakuum. Eplemøret skal lagres kaldt og mørkt. Syltetøy som er tilberedt, forseglet og oppbevart etter denne fremgangsmåten er holdbare i inntil ett år.

Eplesmør har omtrent samme bruksområder som eplemos, det vil si på brødskiven, i desserter og på kaker, men er også kjempegodt sammen med yoghurt naturell eller sammen med granola. Det er også en hyggelig spiselig gave å gi bort, så lag gjerne litt ekstra når du først er i gang.

Eplesmør

TIPS

  • Du kan tilsette ulike smakstilsetninger, som for eksempel vaniljestang og stjerneanis, i tillegg til eller istedet for kanelstang. Smak deg frem til din egen favoritt.
  • Du kan sterilisere syltetøyglass og lokk ved å koke dem i en kjele vann i ca. 10 minutter. Sett deretter glassene og lokkene i stekeovn på 100 grader i 10 minutter for å tørke dem. Dersom du benytter norgesglass med strikk koker du også strikkene, men dropper å tørke dem i stekeovnen. 
  • Det er viktig at både glassene og syltetøyet er varmt slik at det ikke danner seg kondens i glasset.
  • Alle epleoppskriftene mine finner du samlet her.

LYKKE TIL!

FIKENMARMELADE MED RØDVIN OG STJERNEANIS

$
0
0

Skjær de tørkede fikenene i små biter og ha dem i en liten kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Gi det hele et oppkok, og la det stå å putre på lav varme til nesten all rødvinen er nesten kokt inn og redusert til sirup. Det tar 20-30 minutter. Hell marmeladen på steriliserte glass, fjern stjerneanisen, ha på lokket og sett glassene på hodet til de er avkjølte. Oppbevares deretter kjølig.

Source


CHILIMARMELADE

$
0
0

Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og del opp i grove biter. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost. Ha eplesidereddik og syltesukker i en tykkbunnet kasserolle og gi det et oppkok. Har du ikke syltesukker kan du benytte vanlig sukker og pektin (dosert etter...

Source

RABARBRA- OG JORDBÆRMARMELADE

$
0
0

Ha rabarbra og jordbær i en kjele. Del vaniljestangen i to på lang og skrap ut frøene. Ha dem i kjelen sammen med vaniljestangen. Kok opp og la det stå å trekke på lav varme til rabarbra og jordbær er myke, etter ca. 10 minutter. Tilsett sukkeret (smak til), rør det godt inn og gi marmeladen et nytt oppkok. Fjern det hvite skummet som danner seg oppå marmeladen. Fjern vaniljestangen og hell den...

Source

RABARBRACHUTNEY

$
0
0

Rens og skjær opp rabarbraen i ca. 1 cm. tykke skiver. Ha rabarbraen i en kjele sammen med rødløk, paprika, hvitløk, ingefær, eplesidereddik og mesteparten av sukkeret. Gi det hele et oppkok og la det stå å putre i ca. 30 minutter, til chutneyen begynner å tykne. Smak til med salt og eventuelt mer sukker om nødvendig. Fjern det hvite skummet som har dannet seg oppå chutneyen, og hell den...

Source

SYLTETØY-FAVORITTER

$
0
0

Det finnes knapt noe som er bedre enn norsk bær og frukt. Klimaet vårt gjør at de får bruke lang tid på å vokse og modne seg helt ferdig, noe som du kjenner på smaken. Ta vare på sommeren og putt den på glass, og ta dem frem når høsten og vinteren kommer. Her er noen av mine syltetøyfavoritter (klikk på bildene/linkene): Jordbær er en sommerfavoritt, og ender gjerne også i et syltetøyglass sammen...

Source

CHILIMARMELADE MED APPELSIN

$
0
0

Rens chili og paprika for stilk, hinner og frø, og skjær det opp i terninger. Kjør først chilien i en kjøkkenmaskin med kniver (eventuelt stavmikser) et par sekunder og tilsett deretter paprikaen. Kjør til paprika og chili er jevnt hakket, men ikke finmost. Du kan også finhakke dem for hånd. Press saften av appelsinene, og ha saften i en kjele sammen med de øvrige ingrediensene. Har du ikke...

Source

Viewing all 45 articles
Browse latest View live